Raketten


Raketten



Vi startede på vores projekt - Raketten i efteråret 2015.
Der var tale om et lampeprojekt - og i vores optik en lampe som både havde funktion og æstetik.
Vores moodboard til projektet ses nedenfor.


Vi havde observeret den store fokus på den danske astronaut Alexander Mogensens tur i rummet og blev inspireret heraf.
Vi var igennem en del overvejelser omkring hvordan man kunne inddrage både funktion og æstetik i en lampe, som samtidigt var innovativ og nyskabende. Vi ville gerne arbejde med forskellige materialer, med forskellige fordele, egenskaber og funktioner. Derudover ville vi prøve at holde det så tæt på en rigtig raket som muligt i materialevalget, nemlig metal og plast. Raketten skulle udover at kunne lyse være nem at benytte og nem at vedligeholde, i forhold til udskiftning af pære mm.

Problem:

Vi var opmærksomme på den manglende mulighed for at snakke om astronomi, stjernebilleder og rummet hjemme i familien, med små børn som sjældent så en helt mørk stjerneklar himmel. Ved hjælp af raketten skabte det nogle rammer for "hjemmeundervisning". Derudover skulle raketten være funktionel i form af at være en lampe med et dejligt lys, og æstetisk med dets udtryk.


Udførelse og arbejde med raketten:

Vi startede ud med at tegne os en model af vores raket som man kan se på vores moodboard ovenover. Herefter skar vi et stykke aluminiumsplade ud i en passende størrelse og begyndte at bøje den omkring en trækølle da trækøllen havde den ønskede omkreds.




Efterfølgende nittede vi pladen sammen ned på langs af pladen så man fik skabt et rør.
Efter røret var formet og nittet skulle vi igang med benene. Vi besluttede at i en raket er alt lavet af metal eller plastik, så benene lavede vi af akryl, som blev tegnet efter vores skabelon og skåret ud på dekupørsaven.







Det viste sig dog lidt svært at få skåret benene ud helt præcist på dekupørsaven så det krævede efterfølgende en del arbejde med filen at få benene ens i udseende og form.




For at få en god finish og stabilitet i konstruktionen besluttede vi at lave slidsninger i benene og i aluminiumsrøret således at benene og røret var forbundet med en slidsning. Herefter fik benene en klat lim fra en limpistol på indersiden for at holde dem fast.


Herefter kunne vi udskære og indsætte vores bundplade som var i farvet akryl, som gav stabilitet til benene og en passende placering til fatningen og pæreren til lampen. Bundpladen var nøje udvalgt for at give raketten et udtryk som imiterede flammer som ved opsendelsen af en raket. Bundpladen kan udtages når pæren skal udskiftes. 


Nu var det tid til at der skulle bores stjernetegn i vores raket - både af æstetiske og læringsrige formål. Vi besluttede at vælge nogle af de mest gængse stjernetegn, bl.a. Orion, Karlsvognen, Cassiopeia mm. Vi tegnede først disse op på papir og overførte dem til aluminiumsrøret.





Til slut skulle vi lave spidsen af raketten. Vi ville bøje og forme denne af akryl, men grundet manglen på materialer var vi tvunget til at tage et lidt for tykt stykke som viste sig svært at bøje i denne kegleform. Vi lavede 3 modeller før vi fandt det rigtige design.




Her et par billeder af den endelige raket, med og uden lys i!








I øvrigt lavede vi en drivning man kunne sætte på toppen af raketten i stedet for spidsen, hvilket skulle fungere som et "låg" som skulle begrænse lyset til kun at komme ud i bunden, samt ud af fra stjernene i raketten. Ses herunder.



Didaktik:

I forhold til didaktikken har vi valgt at tage udgangspunkt i Hiim og Hippes relationsmodel. Vi har tænkt den didaktiske del som de overvejelser man kunne gøre sig hvis man skulle lave en lignende projekt i skolen. Med lignende projekt er der selvfølgeligt blot tale om et lampeprojekt, med udgangspunkt i noget inspiration fra ens hverdag, en designprocess, for herefter at have en konstruktion af den endelige lampe. Vi har valgt at tage Hiim og Hippes punkter et for et. 

Læringsforudsætninger

  • Eleverne skal kunne fremstille modeller som efterfølgende kan overføres til egenlig fremstilling, enten i papir, træ, akryl eller metal. 
  • Eleverne skal have kendskab til hvordan man kan samle forskellige materialer
  • Eleverne skal gennem designprocesser udvikle nye innovative tanker og ideer
  • Eleverne skal have materialekendskab og viden om de forskellige materialers egenskaber.


Rammefaktorer

  • Det er nødvendigt at arbejde med forskellige projekter indenfor de forskellige materialer inden projektets start
  • Der skal være et velorganiseret værksted med et godt materialeudvalg, som ikke hæmmer elevernes udfolden. 
  • Derudover skal der være de maskiner / værktøj som er nødvendige for at udføre de ønskede projekter

Mål

  • Kunne kombinere forskellige materialer på en hensigtmæssig måde
  • Kunne skabe funktionelle og æstetiske produkter igennem en designprocess
  • Have fået opnået viden omkring varme og lys

Indhold

  • Introduktion omkring lys - hvad kan lys, hvad bruger vi lys til, hvor stammer lys fra
  • Opsat nogle rammer omkring projektet, hvad SKAL indgå, hvad MÅ indgå
  • Herefter skal læreren fungere som vejleder i projektet og processen, hvad kan lade sig gøre og hvad kan IKKE lade sig gøre. 
  • Forinden projektet eller som start på projektet skal eleverne have gennemgået forskellige metoder at arbejde med forskellige materialer så de har et grundlag for at kunne gå i gang selv. Uden den håndværksmæssige kunnen, kan de heller ikke få tankerne til design og udførelse. 
  • I oplægget omkring lys skal der også læreren gennemgå forskellige inspirationskilder, Pinterest etc. som kan give eleverne nogle forudsætninger for at starte deres egen designprocess

Læreprocessen

  • Som introduktion arbejder eleverne primært med mesterlærer, hvor de får vist diverse teknikker i arbejdet med forskellige materialer.
  • I løbet af projektet skifter arbejdsprocessen fra mesterlærer til erfaringsbaseret læring, med læreren som vejleder, men hvor eleverne selv gør sig erfaringer omkring hvad der fungere og hvad der ikke fungere. 

Vurdering

  • Som vurdering eller evaluering skal der være fokus på udførelse og design.
  • Der vurderes både på tankerne bag designet, den funktionelle og entrepenante del af processen, hvilke innovative tanker eleverne har gjort sig i forbindelse med opgaven.
  • Herudover vurderes de håndværksmæssige evner og selve udførelsen af det valgte design, finish og størrelsen af projektet (hvor håndværksmæssig udfordrende er det)








Ingen kommentarer:

Send en kommentar